ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bezwarencommissie Laren buigt zich over verbouwing vijver Brink | NH Gooi

Bezwarencommissie Laren buigt zich over verbouwing vijver Brink

  • Donderdag 14 maart om 07:37 | bijgewerkt: om 21:39 uur
  • Daan Visser

De bezwarencommissie van Laren gaat zich buigen over de verbouwing van de vijver op de Brink in Laren. Twee bezwaarmakers vinden dat het uitgraven van de vijver, om zo overtollig regenwater op te vangen, ten koste gaat van het dorpsgezicht. Donderdagavond krijgen ze de kans om tegenover de commissie hun verhaal te doen. 

De Brink in Laren
De Brink in Laren|M.Minderhoud, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

In een klein zaaltje in het BEL-kantoor in Eemnes neemt de driekoppige bezwarencommissie, met ondersteuning van een notulist en griffier, een uur de tijd om argumenten aan te horen en vragen te stellen aan zowel de bezwaarmakers als een team van de gemeente Laren. 

In dit uur wordt er flink de juridische diepte ingedoken, met als centrale vraag waarom het maatschappelijke belang om de vijver uit te graven zwaarder weegt dan het cultureel-historische belang van het dorpsgezicht. De rechter bepaalde namelijk eerder dat de gemeente dit beter uit moet leggen in de bezwarencommissie

Laren regenklaar

De verbouwing van de vijver en zitting bij de bezwarencommissie hebben inmiddels een lange voorgeschiedenis. Laren voert al jaren een strijd tegen wateroverlast. Bij zware regenbuien lopen kelders van winkels en huizen rond de Brink vol en stijgt het waterpeil van de vijver de Coeswaerde. 

Door de bekende vijver op de Brink aan te pakken en te verbouwen tot een zogenoemde 'natuurlijke vijver', kan overtollig regenwater beter worden opgevangen. Dat moet vervolgens op een natuurlijke manier wegvloeien en wateroverlast voorkomen. De gemeenteraad gaf hiervoor uiteindelijk groen licht.

Maar toch ziet een groep Laarders, onder leiding van Ten Kroode en Klingenberg, deze verbouwing totaal niet zitten. In hun ogen gaat het onder anderen ten koste van het beschermde dorpsgezicht. Om deze plannen tegen te gaan hebben ze ruim 2.200 handtekeningen ingezameld en aangeboden.

Toen deze petitie door de gemeente naast zich neer werd gelegd stapten ze naar de rechter, om naar eigen zeggen 'op de pauzeknop te drukken.' De rechter besloot echter dat het uitgraven mag beginnen, maar dat de gemeente wel beter moet uitleggen waarom het maatschappelijke belang om de vijver uit te graven zwaarder weegt dan het cultureel-historische belang van het dorpsgezicht. 

Hoewel de gemeente al mag beginnen met graven is er toch besloten om het advies van de bezwarencommissie af te wachten. Mocht deze commissie een positief advies geven voor de verbouwing, dan gaat het uitgraven van de vijver in oktober van start. In het voorjaar wil de gemeente niet beginnen, omdat ze alleen willen graven in de periode 'dat de bomen geen bladeren hebben.' 

Flinke klus

Tijdens de zitting wordt al snel duidelijk dat de onafhankelijke commissieleden zich van tevoren goed hebben ingelezen. Na een uur sluit de voorzitter van de commissie de sessie af. "We hebben een heleboel langs zien komen en het is duidelijk dat het een flinke klus is voor de bezwarencommissie." Wanneer het advies van de commissie bekend wordt gemaakt is niet duidelijk. Het is uiteindelijk aan het college of ze wat met dit advies gaan doen.